Pets Pride blog

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat voldoende drinkt met deze warme dagen?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat voldoende drinkt met deze warme dagen?

Met de hoge zomertemperaturen is voldoende drinken belangrijk. Oók voor je kat. Katten staan erom bekend dat ze geen fan zijn van water. Wat betreft drinken kunnen ze ook erg kieskeurig zijn. Dit vraagt dus om een beetje creativiteit van jou als eigenaar. In dit artikel staan een aantal tips en trucs om je kat te stimuleren om meer te drinken! 


IJs, ijs, baby! 

Net zoals wij kan je kat ook genieten van een verkoelende traktatie op een warme dag. Leg een paar ijsblokjes in een laagje water. Het geluid van de ijsblokjes die ronddobberen kan de nieuwsgierigheid van je kat wekken. Dit kan hem of haar aanmoedigen om een slokje te nemen. Bonuspunten als je de ijsblokjes maakt van hun favoriete natvoer of kippenbouillon (zonder zout of kruiden). 


Dat magische fonteintje 

Katten houden van stromend water. Op een of andere manier zorgt bewegend water ervoor dat katten getriggerd worden om te drinken. Een drinkfontein kan dus de ideale oplossing zijn om je kat meer te laten drinken! Een mooie bijvangst is dat het gefilterde water in een drinkfontein schoner en zuurstofrijker is. Laat je kat dus betoveren door het stromende water in je nieuwe drinkfontein!

 

Herinner je kat eraan om te drinken

Ouders hoor je soms honderd keer per dag tegen hun kind zeggen dat ze moeten drinken. Zo werkt het bij katten eigenlijk ook. Alleen zullen ze niet luisteren als je dit tegen ze zegt (kinderen overigens ook niet altijd). Een oplossing is om waterbakjes en drinkfonteinen op meerdere plekken neer te zetten. Dan wordt je kat er regelmatig aan herinnert om weer wat te drinken. Vaak ontwikkelt een kat een voorkeur voor een rustige plek. Zorg ervoor dat op die plek altijd vers water is!


Smakelijke hydratatie 


Natvoer bevat meer water dan droogvoer, wat helpt bij de hydratatie van je kat. Overweeg om je kat tijdens de warme maanden meer natvoer te geven. Je kunt ook een beetje extra water toevoegen aan hun natvoer. Sommige katten houden ook van een beetje tonijnsap (uit tonijn in water, zonder zout) door hun water gemengd. Het geeft net dat beetje extra smaak waardoor ze vaker zullen drinken. 

 

Waterspelletjes 

Katten zijn van nature speels. Maak hier gebruik van door water in hun speeltijd te verwerken. Een ondiepe kom met een drijvend speeltje kan je kat aanmoedigen om met het water te spelen. Vervolgens zal het bewegende water stimuleren om een slokje te nemen. Dit is niet alleen hydraterend, maar ook nog eens leuk! 


De perfecte waterbak 

We hebben al vaker gezegd dat een kat kieskeurig is. Dit geldt ook voor de soort waterkomSommige katten hebben een voorkeur voor brede, ondiepe schalen, omdat hun snorharen dan niet tegen de zijkanten stoten. Roestvrij staal of keramiek zijn vaak de beste keuzes, omdat ze het water koel houden en minder geuren absorberen dan plastic. Ons assortiment drinkfonteinen voldoet aan deze eisen, dus neem vooral eens een kijkje!


Water met een twist 

Voeg een beetje variatie toe aan het water van je kat door een smaakje toe te voegen. Zoals eerder genoemd, kan een beetje tonijnsap een wereld van verschil maken. Ook kippenbouillon (zonder zout en kruiden) kan een aantrekkelijk smaakje geven. Zorg er altijd voor dat deze toevoegingen veilig zijn en geen schadelijke ingrediënten bevatten. 


Houd het water vers 

Net als wij, geven katten de voorkeur aan vers water. Ververs hun water minstens één keer per dag en zorg ervoor dat de waterbakjes schoon zijn. Een vieze bak of stilstaand water kan je kat ontmoedigen om te drinken. Een drinkfontein is de makkelijkste oplossing, zodat je kat altijd vers en bewegend water heeft! 


Hydraterende snackjes 

Probeer eens hydratatiebevorderende snacks, zoals stukjes watermeloen (zonder pitten) of komkommer. Veel katten vinden deze waterige traktaties heerlijk, en ze bevatten veel vocht om je kat gehydrateerd te houden. 


Let op de signalen 

Op hele warme dagen is het verstandig om even extra goed in de gaten te houden of je kat voldoende drinkt. Tekenen dat je kat misschien niet genoeg drinkt zijn minder energie, minder eetlust of een droge huid. Als je vermoedt dat je kat te weinig drinkt, biedt hem of haar dan direct iets lekkers aan met veel vocht. Neem bij twijfel altijd even contact op met je dierenarts.


Bovenstaande tips helpen om je kat voldoende te laten drinken. Ook met extreem warm weer. Per kat kan het verschillen wat hij of zij het fijnst of lekkerst vindt. Dus probeer gewoon eens een paar dingen uit! Zo ontdek je vanzelf wat het beste werkt voor jouw kat. Zo heeft jouw kat ook een lekker verkoelende zomer!