Pets Pride blog

Hoe om te gaan met stress bij katten: 7 tips voor een gelukkigere kat!

Hoe om te gaan met stress bij katten: 7 tips voor een gelukkigere kat!

Onze katten zijn gevoelige beestjes en kunnen snel stress ervaren. Bijvoorbeeld door veranderingen, gezondheidsproblemen of spanningen in hun omgeving. Om ervoor te zorgen dat je kat helemaal happy is, is het verstandig om stressfactoren zoveel mogelijk te verminderen of zelfs te vermijden. In deze blog behandelen we 7 praktische tips om dit aan te pakken!

  1. Creëer een veilige omgeving

Je hebt vast wel eens gehoord van de opmerking ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’. Katten houden (logisch ook) van een omgeving waar ze zich veilig voelen. Ze vinden het fijn om plekjes te hebben waar ze zich kunnen terug trekken. Dit geldt vooral voor huishoudens met meerdere dieren en/of kinderen. Ook voelen ze zich op hun gemak op hogere plekken, omdat ze dan een goed overzicht over de ruimte hebben. Zorg er dus voor dat je kat zich nooit ‘in het nauw gedreven’ voelt 😊

  1. Stimuleer je kat

Een kat positief stimuleren, zorgt ervoor dat stress wordt verminderd. Je kan een kat mentaal en fysiek uitdagen met spelletjes. Zorg voor voldoende speelgoed en krabpalen. Maak daarnaast regelmatig tijd vrij om met je kat te spelen. Ook likmatten met natvoer kunnen een kalmerend effect hebben op gestreste katten. Op deze manier kan je je kat op een leuke manier geruststellen!

  1. Handhaaf voorspelbaarheid

Katten gedijen goed bij routine en voorspelbaarheid. Probeer daarom een regelmatig schema aan te houden voor voeding, spelen en rust. Een voerautomaat is een ideaal middel om ervoor te zorgen dat de voedingen altijd op hetzelfde tijdstip zijn. Dit geeft heel veel rust voor je kat! Vermijd daarnaast zover kan grote veranderingen, omdat dit voor stress kan zorgen. Natuurlijk kan je sommige veranderingen niet tegen gaan, zoals een verhuizing. Probeer je kat dan zo goed mogelijk te ondersteunen. Zorg voor plekjes om terug te trekken en voor lekkere snacks.

  1. Zorg voor een goede gezondheid

Stress kan verergerd worden door gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je kat regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts, zodat eventuele medische problemen worden behandeld. Een gezonde kat is een gelukkige kat! Gezondheidsproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door te weinig vocht. Een drinkfontein kan hierbij helpen. Bewegend water kan een kat triggeren meer te drinken.

  1. Gebruik feromonen

Katten communiceren op verschillende manieren. Een unieke methode om te communiceren is via feromonen. Feromonen zijn natuurlijke geurstoffen, die het gedrag en emotie van katten beïnvloeden. Katten kunnen deze feromonen afgeven via klieren. Een van de belangrijkste feromonen zijn de ‘kopjes’-feromonen. Deze worden via klieren in het gezicht afgegeven tijdens het geven van kopjes. Op deze manier markeert een kat iets als veilig en vertrouwd. Ditzelfde feromoon is ook als synthetische variant verkrijgbaar in bijvoorbeeld sprays, diffusers en halsbanden. Als het gedrag van je kat verstoord is door bijvoorbeeld stress, angst of conflict kan zo’n synthetische feromoon helpen. Je kat zal zich dan veiliger en meer op zijn of haar gemak voelen!

  1. Overweeg supplementen

In sommige gevallen kan het gebruik van rustgevende supplementen helpen. Deze supplementen bevatten vaak natuurlijke ingrediënten zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Op deze manier wordt de algehele gezondheid van je kat bevorderd, wat weer leidt tot rustiger gedrag. Raadpleeg bij twijfel altijd een expert!

  1. Raadpleeg een gedragstherapeut

Heb je alles al geprobeerd en blijft je kat stress en angst hebben? Overweeg dan om een gedragstherapeut in te schakelen. Zo’n kattentherapeut kan helpen met het identificeren van de specifieke stressfactoren van jouw kat. Op deze manier krijg je een op maat gemaakt plan van aanpak voor jouw kat! Hopelijk is je kat dan snel weer helemaal happy 😊

Katten kunnen snel stress ervaren. Door bovenstaande tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je kat weer gelukkig en stressvrij is. Dit aanpakken vereist echter wel geduld, begrip en toewijding. Neem de tijd, maar als je helemaal geen verandering ziet, is het advies om een therapeut in handen te nemen. Bovenstaande tips zijn echter aan te bevelen voor alle katten!