Pets Pride blog

Hoe kan ik mijn kat leren om zijn of haar naam te herkennen?

Hoe kan ik mijn kat leren om zijn of haar naam te herkennen?

Jouw kat die vrolijk reageert op zijn of haar naam roept zeker een glimlach op elk huisdierengezicht! Ondanks hun cool-kat-houding zijn deze pluizige wezentjes slimmer dan je denkt en kunnen ze hun eigen naam leren en herkennen. In dit artikel gaan we kijken naar een aantal coole trucjes en tactieken om jouw kattenvriend te helpen begrijpen en reageren op de naam die je met liefde hebt gekozen.

Snap je kat

Voordat we de trukendoos opengooien, is het belangrijk om te snappen hoe de kat in kwestie de wereld bekijkt. Katten zijn niet alleen scherpzinnig, maar ook individuele supersterren met een voorliefde voor eigenzinnigheid. Ze reageren op geluiden en vocale aanwijzingen in hun omgeving, maar in tegenstelling tot honden, zullen ze niet per se 'zitten' en 'blijven' voor een beloning.

The name game

De eerste stap om je kat aan zijn of haar naam te laten wennen, is door een naam te kiezen die catchy, kort en duidelijk is. Houd de namen onderscheidend en vermijd verwarring met veelgebruikte commando's of dagelijkse woorden. Zodra je de naam hebt gekozen, blijf 'm consistent gebruiken zodat je kat 'm met zijn of haar unieke zelf kan associëren. Vermijd het gebruik van 101 koosnaampjes, want dan gaat het wel lastig worden om te begrijpen wat nou echt zijn of haar naam is.

Happy vibes

Om je pluizige vriend aan te moedigen om te reageren op zijn naam, moet je deze associëren met geweldige ervaringen. Zorg ervoor dat elke keer als je zijn naam roept, er iets leuks volgt, zoals zijn favoriete traktatie, een goede buikkrab, of speeltijd. Zo bouw je een bruggetje tussen zijn of haar identiteit en blije en leuke dingen.

De kunst van herhaling

Oefening baart kunst! Gebruik de naam van je kat regelmatig in verschillende situaties, zoals tijdens het eten, spelen of wanneer je hem of haar roept. Consistentie is de key om die naam-associatie stevig in zijn of haar koppie te planten. Met wat geduld en doorzettingsvermogen zal je kat na verloop van tijd reageren alsof zijn naam catnip is.

Click, Click, Treat

Clickertraining is niet alleen voor honden! Gebruik een clicker om het moment te markeren waarop je kat naar je kijkt nadat ie zijn of haar naam heeft gehoord, gevolgd door een traktatie. Deze techniek is superhandig om precies het gedrag te belonen dat je wil aanmoedigen.

Geduld is een schone zaak

Neem het trainingsproces met een korreltje catnip en begrip. Katten hebben hun eigen karakter en hebben misschien wat meer tijd nodig om de naamgame te snappen. Geef ze geen ruk aan de riem, maar blijf rustig en beloon elke stap in de juiste richting.

Kleine hulp erbij

Je kat leert zijn of haar naam herkennen is niet alleen nuttig, maar ook superleuk! Met deze tips kun je je fluffy buddy helpen om elke keer als je zijn of haar naam roept, te miauwen van plezier. Wees geduldig en vier elk klein succesje, en voor je het weet, is je kat de ster van de naamgame!

Maar als je het dan toch een keer zat bent om te oefenen … Wist je dat je ook onze voerautomaten kan inzetten? Elke keer als er een voeding gepland staat, kan je namelijk een audiobericht laten afspelen, waarin je zijn of haar naam roept Wordt je kat meteen beloond met een heerlijke portie brokken!

Kijk snel naar bijvoorbeeld de Pets Pride voerautomaat met camera en enkele kom, of deze met een dubbele kom!